Blog

Zamena sudopere

Zamena sudopere

Za sve modele sudopera bilo da su sa jednostrukim ili dvostrukim koritom, zatim sa ili pak bez oceđivača važi pravilo da se izrađuju ili kao ugradne ili kao takozvane nasadne sudopere.

Ugradne sudopere su obično izrađene od inoksa ili keramičkog pa i od sintetičkog materijala. One se postavljaju na radnu ploču koja se pre samog posla postavljanja iseca u odgovarajućim merama ali i u skladu sa uputstvima koje da sam proizvođač.

Ugradnja sudopera je nešto složeniji i zahtevniji posao nego đto je slučaj sa nasadnim jer treba pažljivo obraditi otvor gde se postavlja sudopera. I ne samo to, taj deo je neophodno adekvatno obložiti kako bi bio npromočiv.

Nasadna sudopera je obično izrađena od inoksa, keramike, zatim čelične mrežice ili od sintetičkog materijala. Ovakve sudopere se postavljaju na kuhinjski element i nema nikakve potrebe za nekim sečenjem kako kod ugradnog tipa.

Nju je lako montirati i potrebno je samo voditi računa o o adekvatnom povezivanju sa odvodnim i dovodnim cevima.

Sudopere se uglavnom izrađuju u dimenzijama širine 50 cm i dužine od 80 do 150cm. Ako govorimo o dostupnim modelima oni mogu biti sa ili bez oceđivača. A najčešće upotrebljavani materijal je nerđajući čelik. Mada su sve ćešće sudopere od kombinovanih materijala. Pa tako postoje i modeli od emajliranig čelika ili još skupljeg polikarbonata kao i keramičke sudopere.

Kada menjate sudoperu vodite računa danije poželjno menjati njenu visinu. Jer ako se previsoko postavi sudopera teško se uklapa u kuhinjski prostor a takav je i slučaj ukoliko se prenisko postavi. Ujedno ono najbitnije o visini se mora uvek voditi računa zbog odvodnih cevi.

U par koraka ćemo opisati proces zamene sudopere. Kao prvo zatvraaju se svi ventili za vodu, pistimo da isteče sva voda iz kuhinjskih slavina i odvijemo navrtke na priključcima za slavinu. Odvojimo dovodne cevi, odvijemo navrtke koji odvodnu cev spajaju sa sifonom sudopere, postavimo bar neku posudu ispod sifona i odvojimo ga od sudopere.

Ukoliko na sudoperei postoje neki držači potrebno je skinuti i njih. Podignemo nakon celokupnog posla sudoperu i skinemo sa nosača. Sudopera nije teška osima kao se ne radi o starom kamenom tipu.

Sve dodatne informacije u vezi zamena sudopera možete dobiti od nađih vodoinstalatera tokom cele nedelje.

Call Now Button